Acil Anons Sistemi Kurulum

Acil Anons Sistemi Kurulum

Acil Anons Sistemi Kurulum

İhtiyaçların Belirlenmesi;
Acil Anons Sistemi Kurulum ; PrCEN/TS 54-32:2012 de acil anons sistemlerinin nerelerde kullanılması gerektiği aşağıdaki gibi açıklanmıştır. “Acil anons sistemi yaşamın korunması için tesis edilir ve genel olarak aşağıda belirtilen uygulamalarda kullanılır; – Bir bina veya kompleks yapı içerisinde eğitimsiz kişilerin veya personelin bulunduğu alanlar. Örneğin; spor stadyumları, ulaşım terminalleri, alış veriş merkezleri ve eğlence yerleri. – Kısıtlı merdiven kapasitesine sahip yüksek binalarda olduğu gibi, kişilerin yeterli zamanda ve gereken alanlara doğrudan yönlendirilmesinin gerektiği çok ciddi kısıtlamaların olduğu kaçış güzergâhlarında. – Kişilerin eğitimli olmasına rağmen bazı kimyasal işlemlerin yapıldığı fabrikalarda olduğu gibi çeşitli uyarı ve/veya talimatların gerektirdiği risklerde.”

Planlama ve tasarım;
Acil anons sistemine bağlı cihazlar , bileşenler EN 54 ün ilgili bölümlerine uygun olmalıdır.

Acil anons sistemi bileşenleri:
EN 54-16 – Yangın algılama ve alarm sistemleri-Bölüm 16: Acil anons kontrol ve gösterge tertibatı; Kontrol ve gösterge tertibatı; EN 54-16 standardına uyumlu olmalıdır. Bu standart binalarda tesis edilen yangın algılama ve alarm sistemleri içerisinde kullanılan alarm sinyali sesi (sesleri) veya sesli mesajı (mesajlar) ya da her ikisinin de olduğu acil anons kontrol ve gösterge tertibatlarının test metotlarını, performans kriterlerini ve gerekliliklerini tanımlar. Kontrol ve gösterge tertibatı açıkça aşağıdaki fonksiyonel şartları karşılayan yeteneğe sahip olmalıdır; – Sükunet durumu – Acil anons durumu – Arıza uyarı durumu

– Deaktivite durumu (Devre dışı bırakma durumu) (gereklilik durumuna göre opsiyonel) Kontrol ve gösterge tertibatı farklı acil anons bölgelerinde aşağıdaki fonksiyonel koşulların herhangi bir kombinasyonunu aynı anda yapabilme yeteneğine sahip olmalıdır; – Acil anons durumu – Arıza uyarı durumu – De aktivite durumu (Devre dışı bırakma durumu) (gereklilik durumuna göre opsiyonel) Kontrol ve gösterge tertibatı ulaşım seviyeleri; Ulaşım seviyesi 1; Araştırma ve ilk yangın uyarısına cevap veren güvenlik denetiminden sorumlu olan genel kişiler veya özel sorumlu şahıslar. Ulaşım seviyesi 2; Acil anons kontrol ve gösterge tertibatı operatör yetkisine sahip, güvenlik için özel sorumluluk yetkisi olan eğitimli insanlar; – Sükûnet durumu – Acil anons çıkışı durumu – Hata uyarı durumu ve – De aktivite durumunda (Devre dışı bırakma durumu) Ulaşım seviyesi 3; Eğitimli ve yetkili kişiler tarafından: – Kontrol ve gösterge tertibatı içerisinde tutulan veya kontrol edilen özel dataların yeniden yapılandırılması (örnek olarak: sınıflandırma, zonlama, alarm organizasyonu), – Acil ton ve mesajların depolanması ve değiştirilmesi – Üretici talimatları ve yayınlanmış verilere göre kontrol ve gösterge tertibatının bakımının yapılması Ulaşım seviyesi 4; Üretici tarafından eğitimli ve yetkilendirilmiş personel tarafından ya acil anons kontrol ve gösterge tertibatı tamiratının yapılması ya da temel çalışma modundaki yazılımın değiştirilmesi. Acil anons kontrol ve gösterge tertibatı kabini belgelerde tavsiye edilen montaj yöntemi ile tutarlı sağlam bir uygulama olacaktır. EN 60529:1991/A1:2000 olarak değiştirilmiş haliyle asgari düzeyde EN 60529:1991 standardın IP30 koruma derecesini karşılamalıdır.

Yedek Güç amplifikatörü (İhtiyaç durumuna göre opsiyonel);
Acil anons kontrol ve gösterge tertibatı en az bir yedek güç amplifikatörü bulundurabilir. Bu durumda: a) Güç amplifikatörü arızası durumunda, hata tespiti yapılan 10 saniye içerisinde hatalı amplifikatör yedek amplifikatörle otomatik olarak yer değiştirilebilmelidir; b) yedek bir güç amplifikatörü(leri) en azından güç amplifikatörü ile aynı özelliğe ve aynı çıkış gücüne sahip olmalıdır.

EN 54-24 – Yangın algılama ve alarm sistemleri-
Bölüm 24: Acil anons sistemleri bileşenleri- hoparlörler; Bu Avrupa standardı yangın algılama ve alarm sistemi ve bina sakinleri arasında bir yangın uyarısı yayınlamak için tasarlanan hoparlörler için test metotlarını, performans kriterlerini ve gereksinimlerini tanımlar. Bu standart iki türlü uygulama ortamları için olan hoparlörleri kapsar: Tip A genel olarak kapalı alanlar içindir, tip B genel olarak açık alanlar içindir. Bu standart özel uygulama için olan hoparlörleri kapsamaz. Örnek olarak tehlikeli uygulama alanlarında kullanılan hoparlörler gibi, uygulamalar bu standartta verilen gerekliliklere ilave başka gereklilikler veya testler gerektirebilir. Bu standart aktif bileşenli adreslenebilir hoparlörleri kapsamaz. Yangın alarm hoparlörleri tarafından sağlanan koruma dereceleri aşağıdaki gereksinimlere uygun olmalıdır:

Yangın algılama ve acil Anons arasındaki arayüz;
Yangın algılama ve yangın alarm ile acil anons sistemi arasındaki iletim hattı gerektiği yer ve zamanda otomatik mesaj yayınlaya bilmeye uygun olmalıdır. Yangın algılama ve acil anons sistemi arasındaki herhangi bir iletim hattındaki hata acil anons kontrol ve gösterge tertibatının normal fonksiyonlarını yerine getirmesini veya herhangi gerekli başka iletim hattını etkilememelidir. Yangın algılama ve acil anons sistemi arasındaki iletim hattındaki bir kısa devre veya kopukluk yangın algılama sisteminin kontrol ve gösterge tertibatında gösterilmelidir ve 100 saniye içerisinde rapor edilmelidir.

Acil Anons Sistemi Kurulum

Share this post